Poznańskie Browary Huggera jako pierwsze w Polsce wprowadziły nowy sposób zamykania piwa
Zmiany nastąpiły w latach 30. XX wieku. Do tego czasu piwa zamykano korkiem porcelanowym z gumą. Sposób ten był uznawany za niehigieniczny, "będący niejednokrotnie zbiorowiskiem różnych bakteryj grożących jednocześnie zdrowiu ludzkiemu".
Nowy pomysł reklamowano w poznańskich gazetach jako rewelacyjną nowość. "Jako pierwsi w Polsce wprowadzamy zamknięcie w formie aluminiowych kapsli, pod którymi znajduje się izolowana płytka korkowa, która użyta być może tylko jeden jedyny raz".
W prasie pojawiły się nawet rysunki, które pokazywały, jak prosto można "odmykać" butelki. Otwieranie "jest przede wszystkim łatwe, wygodne i eliminuje w zupełności używanie korkociągu lub klucza" - zachwalano.
Napełniane i zamykane w ten sposób w browarze piwo można było kupić nie tylko w sklepach. Butelki z jasnym "Zdrojem Mieszczańskim", ciemnym "Bawarskim" i "Porterem" typu angielskiego trafiały też do restauracji.
Niestety, wprowadzone zmiany nie pomogły poznańskiemu browarowi. Mniejsze spożycie piwa oraz wyższe podatki i ceny chmielu w połowie lat 30. spowodowały spadek sprzedaży złocistego trunku. Zakład sprzedawał tylko 10 proc. swoich zdolności produkcyjnych (38,5 tys. hl piwa rocznie).
We wrześniu 1939 roku Poznańskie Browary Huggera przeszły w ręce niemieckie, a po wojnie zostały podporządkowane Centralnemu Zarządowi Polskiego Przemysłu Fermentacyjnego.
Jak działają oszuści - fałszywe SMS "od najbliższych"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?