Niedzielny pożar ugaszono sprawnie, bo zgłoszenie od mieszkańców nastąpiło zaraz po zauważeniu pierwszych symptomów pożaru sadzy. Takich zdarzeń jest jednak w ostatnich tygodniach coraz więcej.
- Przewody kominowe muszą być czyszczone dwa razy w roku, a przynajmniej jedna kontrola powinna zakończyć się pisemnym protokołem – przyznaje Maciej Zdęga, komendant Straży Pożarnej w Lesznie.
Strażacy z Leszna wspólnie z władzami miasta zachęcają też właścicieli pieców i kominków do montażu w domach i mieszkaniach czujników informujących o obecności tlenku węgla. Na stronie internetowej komendy ogłoszono specjalny konkurs połączony z ankietą edukacyjną. Wśród nagród znalazły się też gaśnice, w tym te specjalne, do gaszenia tłuszczów ze smażenia.
- Tego typu kuchennych pożarów tłuszczów nie wolno pod żadnym pozorem gasić wodą, bo następuje niekontrolowany rozprysk i może dojść do fatalnych obrażeń. Wejdziemy zaraz w okres przedświąteczny, kiedy smażenia będzie chyba najwięcej w roku. Są specjalne gaśnice z oznaczeniem ,,F'' do tego celu, które należy umieszczać w kuchni, ale w innym miejscu niż gazówka, czy płyta grzewcza. Chodzi o łatwy dostęp do gaśnicy podczas zagrożenia – dodaje Maciej Zdęga.
Otwarcie sezonu motocyklowego na Jasnej Górze
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?