W menu znalazły się m.in. falafel, hummus, chlebek naan, wege-pad thai, dyniowe ciasteczka owsiane, wegańska „ryba po grecku”, risotto bardzo pomidorowe, deser z tapioki, chilli sin carne czy zupa grochowa z roślinnym boczkiem.
- Celem projektu Eko-logika Sztuka Roślinnego Gotowania jest uzupełnienie programu nauczania w szkołach gastronomicznych o zakres dotyczący kuchni roślinnej. Dania wegańskie pojawiają się w ofercie coraz większej liczby restauracji i lokali gastronomicznych, dlatego zdobywanie umiejętności w tym obszarze, jest bardzo istotne dla uczniów przygotowujących się do zawodu kucharza - podkresla Roma Drobniak, nauczycielka przedmiotów gastronomicznych w Zespole Szkół nr 4 w Lesznie, jak również inicjatorka przeprowadzenia w placówce warsztatów w ramach projektu Eko-logika Sztuka Roślinnego Gotowania.
Młodzi ludzie mieli okazję poznać potrawy oraz przyprawy charakterystyczne dla kuchni roślinnej, jak również dowiedzieli się, co można serwować klientom proszącym o dania wegańskie.
Roma Drobniak zamierza zgłębiać wraz z uczniami wiedzę na temat dań roślinnych oraz ich przygotowania. Nauczycielka we wrześniu ubiegłego roku wzięła udział w szkoleniu Eko-logiki dla nauczycieli i towarzyszyła grupie z klasy 2G w warsztatach, które niedawno zorganizowano w Zespole Szkół nr 4.
- W wyposażeniu pomieszczenia , w którym mogliśmy przeprowadzić warsztaty , pomogły dwie firmy Zakład Stolarski Rzepecki i Stallas -Technologie w gastronomii. Bardzo dziękujemy za wsparcie - kończy Roma Drobniak.
Archeologiczna Wiosna Biskupin (Żnin)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?