MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
To bardzo ciekawa zupa, charakterystyczna dla Śląska....
fot. Getty images/zdjęcie ilustracyjne

Barszcz czerwony czy grzybowa? To nie jedyne zupy, które rozpoczynają wigilijną kolację. Niektóre z nich zaskakują składnikami

Moczka

To bardzo ciekawa zupa, charakterystyczna dla Śląska. Powstaje z piwa, pierników oraz bakalii. Do gotowania moczki używa się kompotu jabłkowego, ciemnego piwa, pokruszonego piernika, orzechów oraz rodzynków. Można także dodać suszone owoce, takie jak figi, śliwki czy morele. Moczkę gotujemy, ale podajemy schłodzoną!

Moczka – śląska zupa z pierników i bakalii
Składniki:
- 200 g piernika lub pierniczków,
- pół litra kompotu jabłkowego,
- pół litra kompotu węgierkowego,
- szklanka ciemnego piwa,
- po garści orzechów włoskich i migdałów,
- po garści suszonych śliwek, moreli i rodzynków.

Jak przygotować śląską moczkę?
1. Namoczyłam na noc pokruszony piernik.
2. Rano zagotowałam piernik z wodą, a następnie zblendowałam masę z sokami i piwem. Dodałam posiekane orzechy oraz bakalie. Zagotowałam masę, cały czas mieszając.
3. Moczkę schłodziłam i podałam posypaną płatkami migdałów.

Zobacz również

Wykorzystaj narzędzia sztucznej inteligencji i weź udział w niezwykłym konkursie

NOWE
Wykorzystaj narzędzia sztucznej inteligencji i weź udział w niezwykłym konkursie

Nowacka: będzie jedna godzina lekcji religii w szkołach od 1 września 2025 r.

Nowacka: będzie jedna godzina lekcji religii w szkołach od 1 września 2025 r.

Polecamy

Od lipca nowa lista leków refundowanych. Jakie preparaty kupisz taniej?

Od lipca nowa lista leków refundowanych. Jakie preparaty kupisz taniej?

Nowość w WhatsApp już dostępna. Co się zmieniło?

Nowość w WhatsApp już dostępna. Co się zmieniło?

Popularny płyn do płukania jamy ustnej zwiększa ryzyko raka? Szokujące wyniki badań

HIT DNIA
Popularny płyn do płukania jamy ustnej zwiększa ryzyko raka? Szokujące wyniki badań