MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Rakotwórcze właściwości zyskują produkty bogate w białko,...
fot. Metwoshd/pixabay.com

Co powoduje raka żołądka? Tych produktów najlepiej nie jedz na co dzień!

Jedzenie przypieczone i przypalone

Rakotwórcze właściwości zyskują produkty bogate w białko, które przechodzą obróbkę w wysokiej temperaturze. To zwłaszcza czerwone mięso i ryby pieczone na grillu czy w piecu. Powstają w nich wtedy heterocykliczne aminy aromatyczne (HCA) o działaniu kancerogennym i mutagennym. Ponadto do jedzenia dostają się związki z dymu, takie jak WWA (nawet powyżej 130 mcg na kg). Jeżeli dodatkowo pieczemy czerwone mięso, i to w postaci wędlin i kiełbas, uzyskujemy najbardziej zabójczą kombinację.

Zobacz również

''Stara Dama'' powraca do Ligi Mistrzów. ''Ostatni taniec'' Stefano Piolego

''Stara Dama'' powraca do Ligi Mistrzów. ''Ostatni taniec'' Stefano Piolego

Pętla Wieluńska 2024. Ponad 300 zawodników pobiegło w strugach deszczu

Pętla Wieluńska 2024. Ponad 300 zawodników pobiegło w strugach deszczu

Polecamy

Trik na stres i alzheimera. Masz 5 minut? Spróbuj i zobacz piorunujące efekty

Trik na stres i alzheimera. Masz 5 minut? Spróbuj i zobacz piorunujące efekty

Pyszny sok z truskawek do herbaty i deserów. Nie potrzebujesz sokownika

Pyszny sok z truskawek do herbaty i deserów. Nie potrzebujesz sokownika

Jedziesz w podróż do Belgii lub Francji? Parlament Europejski stoi przed tobą otworem

Jedziesz w podróż do Belgii lub Francji? Parlament Europejski stoi przed tobą otworem