Spółdzielnia Produkcji Rolnej i Przetwórstwa ,,Nowa Droga’’ w Kurowie wprowadza na rynek twaróg wiejski śmietankowy zapakowany próżniowo. - Dzięki temu nasz ser jako jeden z niewielu na rynku, będzie posiadał 14-dniowy okres ważności do spożycia - wyjaśnia prezes spółdzielni Władysław Geremek.
W 1991 roku zarząd Spółdzielni Produkcji Rolnej i Przetwórstwa ,,Nowa Droga’’ w Kurowie podjął decyzję o wybudowaniu przyzakładowej przetwórni mleka.
- Decyzję tę wymusiła sytuacja panująca na ówczesnym rynku mleka - wyznaje Władysław Geremek prezes Nowej Drogi. - Ceny, które dyktowali odbiorcy nie dawały gwarancji opłacalności. Własna mleczarnia pozwala nam na przetwarzanie całej własnej produkcji mleka. Obecnie oscyluje ona w granicach 4,5 tysiąca litrów. Kurowska minimleczarnia specjalizuje się w produkcji mleka spożywczego oraz twarogu wiejskiego śmietankowego. Są one znane w powiecie kościańskim oraz Poznaniu, Głogowie i Lesznie. Aby w pełni wykorzystać infrastrukturę mleczarni kierownictwo spółdzielni zdecydował się na kolejną inwestycję. - Wychodząc naprzeciw zapotrzebowania klientów chcemy przedłużyć trwałość naszego twarogu - argumentuje Geremek - Dlatego zrodziła się koncepcja, aby zapakować go próżniowo. W tym celu za kwotę 20 tys. zł zakupiliśmy nowoczesne urządzenie do pakowania. Dzięki temu do rąk klientów trafia ser z czternastodniowym terminem ważności do spożycia
Dział technologiczny SPRiP Kurowo czyni zabiegi aby okres ten wydłużyć do 21 dni. Podjęto również starania mające na celu dostosowanie mini przetwórni do wymogów Unii Europejskiej.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?