Dynia w kuchni
100 g dyni dostarcza tylko 15 kalorii, a wiec możemy ją jeść bez obaw, gotowaną lub na surowo, nie zapominając o smacznych pestkach. Dynia zawiera białko, witaminę A, nieznaczne ilości witaminy B, B1, B2, i PP. Witaminy C w dyni jest bardzo mało a związków mineralnych po trochu - wapń, żelazo, magnez, fosfor.
Do spożycia wykorzystujemy miąższ dyni oraz pestki. Tłuszcze zawarte w pestkach dyni zaliczają się do pełnowartościowych tłuszczów roślinnych. Około 80 proc. kwasów tłuszczowych to kwasy nienasycone, z czego 50-60 proc. to wielokrotnie nienasycone. Kwasy nienasycone są niezbędne dla organizmu, są niezbędnym elementem do budowy witaminy D, hormonów, a także błon komórkowych.
Z miąższu możemy robić sałatki, surówki, farsze, ugotować zupę czy użyć jako dodatek do ciast i
placków czy też zrobić zapiekankę.
Mój wypróbowany przepis na zupę z dyni.
1 kg dyni
0,5 litra mleka
0,5 litra wody
1 szklanka mąki
1 jajo
4 łyżki ciepłej wody
sól
Dynię oczyścić i pokroić w kostkę. Mleko z wodą zagotować, wrzucić dynię, gotować do momentu całkowitego rozgotowania. Z mąki i jaja zrobić zacierkę i powoli wrzucać do zupy. Poczekać na wypłynięcie zacierki, posolić do smaku. Można jeść na słodko, według upodobania.
Smacznego!
Widzisz wypadek? Coś cię zaniepokoiło? Chcesz się czymś pochwalić?
Pisz do nas na: dorota.michalczak @polskapress.pl lub zostaw nam wiadomość na facebooku
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?