Idea jest prosta. Chodzi o uświadamianie dzieciom, już od najmłodszych lat, jakim kosztem produkuje się żywność i dlaczego nie należy jej marnować. Dzieci rozmawiają o sposobach racjonalnego gospodarowania jedzeniem, a przy okazji pogadanek powstają plakaty.
- Wszystkie plakaty wykonane przez dzieci odebrałam osobiście w poniedziałek 18 października i wtorek 19 października w towarzystwie Zofii Waszkiewicz, emerytowanej dyrektorki Przedszkola Miejskiego nr 18 w Lesznie, a dziś wolontariuszki Echa. Od przedszkola do przedszkola podróżowałyśmy wygodnie i z klasą zabytkowym samochodem ze spółdzielni Kuba – Bart, za co bardzo dziękuję – mówi Hanna Hendrysiak, szefowa Stowarzyszenia Echo w Lesznie.
Przed pandemią
Pierwsze siedem edycji akcji miało swój finał na leszczyńskim Rynku. Wtedy to dzieci i młodzież z własnoręcznie wykonanymi plakatami maszerowali głównymi arteriami miasta. Na koniec wszyscy spotykali się w MOK u na występach artystycznych.
- Pandemia to zmieniła i już drugi rok z rzędu finał akcji ma zmienioną formułę. Zamiast na Rynku, w dużej grupie, spotykamy się w poszczególnych przedszkolach, gdzie odbieram prace wykonane przez dzieci. Serdecznie dziękuję za zaangażowanie nauczycielom wychowania przedszkolnego, dyrektorom, a przede wszystkim dzieciom. Zapewniam, że wszystkie ich przepiękne prace zawisną w galerii, w siedzibie naszego stowarzyszenia – dodaje H. Hendrysiak.
W podziękowaniu za udział w akcji przedstawicielki Echa wręczały przedszkolom talon w wysokości 75 zł do wykorzystania w Żaku.
Zacznij od siebie
Nie da się ukryć, że na świecie marnuje się mnóstwo żywności i potrzeba tu systemowych rozwiązań. Owszem, idzie ku lepszemu ponieważ wiele marketów współpracuje na co dzień z organizacjami pozarządowymi i to właśnie tam przekazuje żywność zbliżającą się do końca terminu ważności, ale to wciąż kropla w morzu potrzeb.
Tak naprawdę warto zacząć od własnej lodówki. Przed zakupami dokładnie sprawdzać, czego nam brakuje i kupować towar tylko z listy. Nie warto kusić się na super promocje 3 w 1, szczególnie gdy produkt ma krótką datę ważności, a kiedy już mamy coś w nadmiarze dzielimy się tym w porę z bliskimi lub potrzebującymi. W Lesznie, w siedzibie noclegowni, działa społeczna lodówka w której można zostawić jedzenie.
Jak globalne ocieplenie zmienia wakacyjne trendy?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?