Jak zrobić perfekcyjny biszkopt? Znamy świetny trik. Przepis na puszysty i wyrośnięty biszkopt za każdym razem

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Chcesz zrobić perfekcyjny biszkopt? Zobacz nasze wskazówki. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Chcesz zrobić perfekcyjny biszkopt? Zobacz nasze wskazówki. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Biszkopt to pyszne ciasto, które stanowi podstawę tortu, rolady i innych ciast z kremem. Chcesz zrobić idealny, puszysty i wyrośnięty biszkopt? Wystarczy, że zastosujesz nasz prosty trik i dodasz do ciasta składnik, który może zdziałać cuda. Sprawdź, jak zrobić perfekcyjny biszkopt, który zawsze wychodzi.

W skrócie

Sposób na udany biszkopt

Biszkopt to rodzaj lekkiego ciasta przyrządzanego bez dodatku tłuszczu jedynie z ubitych jajek, cukru i odrobiny mąki. Udany, wyrośnięty i puszysty, może stanowić wyjątkowy przysmak i podstawę pysznego tortu.

Przy pieczeniu biszkoptu pamiętaj, by ubić białka na sztywno, użyć tylko takiej ilości mąki, jaka jest w przepisie, oraz użyć blaszki niewysmarowanej tłuszczem, a jedynie wyłożonej papierem do pieczenia. Niestety, zdarza się, że mimo wszelkich starań biszkopt nie rośnie lub po upieczeniu opada, jest niski i zbity. Na szczęście wiemy, jak temu zaradzić. Sekretem jest ocet – ten prosty dodatek potrafi zdziałać cuda.

Wymieszaj ocet z żółtkami i proszkiem do pieczenia na jednolitą masę i dodawaj porcjami do ubitych białek. Nie musisz martwić się o smak wypieku, ocet nie będzie w ogóle wyczuwalny, a jedynie sprawi, że ciasto podniesie się przy pieczeniu i będzie równo rosło.

Przepis na udany biszkopt

Czas przygotowania: ok. 15 minut + 45 minut pieczenia,
poziom trudności: średni.

Biszkopt jest podstawą wyśmienitych tortów. Najlepiej kroić go na blaty po dokładnym wystudzeniu lub nawet na drugi dzień po upieczeniu ciasta.
Biszkopt jest podstawą wyśmienitych tortów. Najlepiej kroić go na blaty po dokładnym wystudzeniu lub nawet na drugi dzień po upieczeniu ciasta. Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 5 jajek,
  • około 200 g cukru (niepełna szklanka),
  • około 200 g mąki pszennej (1 i 1/3 szklanki),
  • 1 łyżka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka octu.

Jak zrobić biszkopt?

  1. Przygotowanie biszkoptu zacznij od ubicia białek z cukrem na sztywną pianę.
  2. W oddzielnym naczyniu wymieszaj żółtka z octem i proszkiem do pieczenia.
  3. Taką masek dodaj do ubitych białek.
  4. Na koniec wsyp mąkę i delikatnie wymieszaj.
  5. Piecz biszkopt w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza.

Ciasta na biszkopcie

Biszkopt to podstawa wyśmienitych tortów. Blaty ciasta należy nasączyć np. posłodzoną, herbatą cytrynową i przełożyć kremem. Możesz skorzystać z naszych przepisów i przygotować np.:

Ciekawym pomysłem jest także biszkopt migdałowy. To idealny wypiek dla osób, które nie tolerują glutenu lub po prostu zależy im na mniej mącznych i bardziej wartościowych wypiekach. Zamiast mąki pszennej należy użyć zmielonych migdałów. Dobrze upieczony biszkopt to podstawa domowej szarlotki królewskiej lub ciasta z masłem orzechowym. Biszkopt można też przełożyć nadzieniem z rogali świętomarcińskich.

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Materiał oryginalny: Jak zrobić perfekcyjny biszkopt? Znamy świetny trik. Przepis na puszysty i wyrośnięty biszkopt za każdym razem - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na leszno.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie