Klaster spożywczy „Leszczyńskie smaki”. Idea
Klaster „Leszczyńskie smaki” skupia przedsiębiorców związanych z branżą spożywczą z naszego regionu. Produkują oni wyroby, które - zgodnie z założeniami klastra - w co najmniej 50 procentach składają się z surowców pozyskiwanych w Wielkopolsce.
Według ostatnich badań (kwiecień i maj 2013 roku) przeprowadzonych przez kadrę naukową PWSZ w Lesznie, niemal połowa z zapytanych przez „Leszczyńskie smaki” konsumentów spotkała się z produktami tej marki.
„Leszczyńskie smaki” według konsumentów
- _Nasi ankieterzy pytali konsumentów, czy znak „Leszczyńskie smaki” umieszczony na produktach ma wpływ na ich decyzje o zakupie. Blisko połowa badanych (48 procent) zadeklarowało, że chętniej kupowałoby produkty opatrzone takim znakiem, niż bez niego _– mówi autorka badań prof. dr hab. Bogna Pilarczyk z PWSZ w Lesznie.
Konsumenci cenią sobie produkty z firm skupionych w klastrze przede wszystkim za ich jakość. Bardzo ważny jest również aspekt regionalny.
- Ciszy nas fakt, że udało nam się zbudować świadomość, że wspieranie lokalnej przedsiębiorczości jest wspólnym dobrem. Kupując lokalne wyroby wspieramy region i tworzymy miejsca pracy – stwierdza Dagmara Tkacz, koordynator klastra spożywczego.
Ale „Leszczyńskie smaki” mają w przyszłości pojawić się również na rynkach zagranicznych. Obecnie klaster pozyskał grant z programu „Innowacyjna Wielkopolska”, który zostanie przeznaczony na opracowanie strategii promocyjnej naszych regionalnych produktów w Niemczech.
Dołącz do nas na
Wybory samorządowe 2024 - II tura
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?