Otwarcie restauracji bez ograniczeń liczby gości, choć z reżymami sanitarnymi ucieszyły większość restauratorów. Okres dwumiesięcznego lockotu był jednak bardzo trudny dla restauratorów.
Czynsze i koszty pracowników były poważnym ciosem. Pomoc państwa nie rekompensuje nam tak naprawdę niczego. Ruszamy, ale o bojowych nastrojach mówić nie można. Ruszamy jak po ciężkie bitwie – mówi nam jeden z właścicieli gastronomii w centrum miasta.
Już wiadomo, że z mapy kulinarnej Leszna znika restauracja Grodzka 12. Dzieło Waldemara Kaniewskiego, który jeszcze niedawno cieszył się z prestiżowego wyróżnia. Pod koniec roku restauracja znalazła się w prestiżowym przewodniku kulinarnym Gault&Millau.
Dziś jej właściciel przyznaje, że to koniec działalności tej marki w Lesznie.,
Projekt Grodzka 12 przechodzi do historii. Mamy jednak nadzieję, że pozostawiliśmy smakowity ślad w Waszej pamięci. Tyle wspomnień, kolacji degustacyjnych, gala Żółtego Przewodnika, konkursy kulinarne te wygrane i te, w których byli lepsi, wielka impreza pod gołym niebem na Grodzkiej i kolejne, kolejne, kolejne… Jedno z najpiękniejszych wspomnień, które z nami pozostanie na zawsze to spotkania z ludźmi, z Wami nasi drodzy Goście, ale też z kolegami szefami kuchni, cukiernikami, dostawcami – pisze w mediach społecznościowych Waldemar Kaniewski, właściciel i szef kuchni.
Pozostałe restauracje z Rynku i okolic potwierdziły swój ,,start'' w nowy sezon w nowych realiach.
Strefa Biznesu: Dlaczego chleb podrożał? Ile zapłacimy za bochenek?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?