Wyróżnienie dla Grodzkiej 12 to efekt ogromnej pracy, jaką cały zespół restauracji włożył w tworzenie swoich dań i całej filozofii działania lokalu.
Kwalifikacja była wielopoziomowa. Inspektorzy odwiedzali lokal dwukrotnie. Pierwsza z wizyt miała miejsce w kwietniu 2019 roku. Punktowano smak potraw i dobór produktów, ale też oferowane alkohole, wygląd oraz serwis dań, a także atmosferę lokalu. W Polsce są tylko trzy restauracje posiadające 4 czapki, a więc najwyższą ocenę.
Waldemar Kaniewski znalazł się wśród 25 wyróżnionych szefów kuchni w Polsce w kategorii kuchni tradycyjnej. Zdobył z restauracją ocenę 12,5 pkt, co oznaczy, że dosłownie otarł się o drugą ,,czapkę'' (przyznaje się ją po zdobyciu 13 pkt). To właśnie ilością czapek Gault&Millau określa skalę oceny danego miejsca. W przewodniku wysoko oceniono między innymi czerninę i pyrę z gzikiem oraz desery serwowane na Grodzkiej.
- Samo znalezienie się w przewodniku Gault&Millau to ogromne wyróżnienie dla restauratora, a tak wysoka punktacja i bliskość zdobycia drugiej czapki to coś niesamowitego. Dla mnie nominacja dla szefa kuchni tradycyjnej jest niezwykle ważna. Walczyłem o znalezienie się w przewodniku Gault&Millau od sześciu lat – mówi Waldemar Kaniewski, szef kuchni i właściciel Grodzkiej 12.
Przewodnik Gault&Millau jest ,,wnukiem'' najbardziej znanego i najważniejszego na świecie przewodnika Michelin. Żółty przewodnik Gault&Millau wydawany jest w 20 krajach świata, w Polsce w tym roku wydany został po raz szósty. Wybiera najważniejsze i najlepsze restauracje w kraju. W przeciwieństwie do Michelin, dociera do mniejszych miast.
Restaurację znajdziemy w samym centrum Leszna
Powrót reprezentacji z Walii. Okęcie i kibice
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?