Pierwszy konkurs tego typu ekonomik zorganizował przed rokiem. Tym razem do udziału przystąpili uczniowie klas gastronomicznych 2 3 i 4.
- Zapraszamy też do rywalizacji bliskich naszych uczniów. Korzystają z własnych doświadczeń i każdy wnosi coś zupełnie innego. Mamy więc rodziców, ale też babcię wspomagającą uczestnika – mówiła Ewa Sobczyńska, nauczyciel ZSE.
Zmagania trwały łącznie 2,5 godziny. Tyle czasu każda z załóg miała na przygotowanie dania głównego oraz deseru. W jury zasiedli restauratorzy z Leszna. - Oceniany jest stopień trudności, smak, podanie i kreatywność. To wszystko jest niezwykle ważne w kuchni – dodała Ewa Sobczyńska.
Najlepsi otrzymali puchary i oceny celujące z przedmiotów kierunkowych. W tym roku pierwsze miejsce, a jednocześnie tytuł „Master Szefa Ekonomika 2018” otrzymała drużyna Konrada Szmita z klasy 3 ja, z współtworzącą ją babcią Mirosławą Wujec oraz Krzysztofem Kołaczem. Zwycięska drużyna przygotowała stek z cielęciny, puree z gruszki, emulsję z jeżyny i szachownicę z buraka i dyni, a na deser biszkopt orzech – amaretto z musem waniliowym, z dodatkiem kawy, czekolady rokitnika i karmelu.
Drugie miejsce : Cezary Śmigielski – klasa 3 ja, Elżbieta Adamek – mama, Marzena Szpurek –Robaczyńska, a trzecie: Mikołaj Starosta – klasa 3 ja, Justyna Wojciechowska – mama, Monika Pindel
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?