Gospodarzami 12 edycji wojewódzkiego etapu turnieju byli Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 im. Ks. Stanisława Szpetnara i cukiernia Jagusia.
Rywalizowała najlepsza siódemka uczniów wytypowanych przez szkoły zawodowe z województwa podkarpackiego, kształcące w zawodzie cukiernika. Kandydaci reprezentowali: Zespół Szkół Nr 4 w Dębicy, Zespół Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle, Zespół Szkół Spożywczych w Rzeszowie, Zespół Szkół Nr 5 w Sanoku oraz Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 w Krośnie.
Nad przebiegiem turnieju czuwała ośmioosobowa komisja, złożona z nauczycieli i mistrzów cukierniczego fachu.
Turniej miał dwie części. Pierwsza odbyła się w ZSP Nr 2. Uczniowie mieli godzinę czasu na rozwiązanie testu przygotowanego przez Komitet Główny Turnieju z siedzibą we Wrocławiu. Odpowiadali na 30 pytań.
Na rywalizacje praktyczną uczestnicy przenieśli się do cukierni Ireneusza Deptucha – Jagusia. Ta część trwała aż 5 godzin. Uczniowie mieli do wykonania tort, 9 figurek marcepanowych, dekorację z karmelu lub czekolady oraz 10 ciasteczek bankietowych.
Wszystkie słodkości musiały nawiązywać do tematu przewodniego tegorocznego turnieju „Europejska Stolica Kultury”. Zadania te wymagały wykazania się nie tylko praktycznymi umiejętnościami zawodowymi, ale również pomysłowością i zdolnościami plastycznymi. Na końcowy wynik składał się punkty z testu i ocena słodkich prac.
Zwycięski tort Barbary Stasiowskiej składał się z blatów biszkoptowych przełożonych wiśniami w żelu i kremem śmietankowym. Dekoracje wykonane z dragantu i karmelu przedstawiały największą atrakcję turystyczną Wrocławia - Most Tumski ze słynnymi kłódkami zakochanych i latarniami.
Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?