– Najtrudniejsze jest wykonanie figurek z marcepanu – uważa Kinga Czyż, uczennica Zespołu Szkół nr 4 w Wieluniu, która robiła niedźwiedzia, szlachcica i psa. – Musiałam sama przygotować odpowiednie kolory masy, wykorzystując barwniki spożywcze.
– Tort był łatwy – mówi Adrian Pietrzykowski z z tej samej szkoły. – Wymyśliłem sobie dworek szlachecki. Waży ponad 5 kg i jest z truskawkami.
– Przed młodzieżą postawiliśmy trzy zadania praktyczne: składanie i dekorowanie ciasteczek bankietowych, modelowanie figurek z masy cukrowej lub marcepanowej oraz składanie i dekorowanie tortu – mówi Krzysztof Maśliński, organizator konkursu, nauczyciel przedmiotów zawodowych w ZSP 6 w Łodzi.
Uczniowie pracowali pod bacznym okiem komisji konkursowej, w której zasiadał m. in. starszy cechu cukierników w Łodzi Jan Olszewski. – Uważam, że dobrze sobie radzą – mówi. – Na przykład ciastka bankietowe już by się nadawały do sprzedaży w cukierni.
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?