MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Dwutlenek siarki stosowany jest głównie w celu zapobiegania...
fot. nitr/123RF

Niektóre konserwanty źle wpływają na twoje zdrowie! Sprawdź czarną listę dodatków do żywności i wyeliminuj te substancje ze swojej diety

Bezwodnik kwasu siarkowego (E 220), czyli dwutlenek siarki

Dwutlenek siarki stosowany jest głównie w celu zapobiegania pleśnieniu produktów spożywczych. Największą ilość tego konserwantu można znaleźć w suszonych owocach oraz słodkim winie. Co ciekawe, dwutlenek siarki jest również jednym ze składników smogu, który jak wiadomo wykazuje niekorzystny wpływ na organizm człowieka. Maksymalny dzienny bezpieczny limit do spożycia tej substancji wynosi 0,7 mg/kg masy ciała. Wykazano, że nadmierne jedzenie produktów z dwutlenkiem siarki może powodować ból głowy, a także nasilać objawy astmy oskrzelowej oraz zwiększać ryzyko rozwoju infekcji górnych dróg oddechowych.

Zobacz również

Dwa auta niemal w tym samym czasie wjechały w bariery na siódemce pod Kielcami

Dwa auta niemal w tym samym czasie wjechały w bariery na siódemce pod Kielcami

Międzychodzcy stróże prawa promowali wśród uczniów zawód policjanta

Międzychodzcy stróże prawa promowali wśród uczniów zawód policjanta

Polecamy

Zaskoczenie na maturze z fizyki. Uczniowie podzieleni. „Modliłam się nad arkuszem”

Zaskoczenie na maturze z fizyki. Uczniowie podzieleni. „Modliłam się nad arkuszem”

Urzeka kwiatową słodyczą i delikatnością. Odmładza, zwalcza infekcje i goi rany

Urzeka kwiatową słodyczą i delikatnością. Odmładza, zwalcza infekcje i goi rany

To bezpłatny „wytapiacz” tłuszczu. Zobacz, jak działa i korzystaj z niego z głową

To bezpłatny „wytapiacz” tłuszczu. Zobacz, jak działa i korzystaj z niego z głową