Goście z zagranicy mieli okazję zwiedzić Zespół Szkół nr 4, w tym jego pracownie. W programie wizyty znalazła się również wizyta w ratuszu oraz spotkanie z wiceprezydentem Leszna Piotrem Jóźwiakiem, który przybliżył historię i ciekawostki na temat Leszna.
- Po wizycie w ratuszu uczestnicy udali się ponownie do szkoły gdzie uczniowie podzieli się na zespoły i dokonali wyboru dań, które będą przygotowywać w ramach konkursu ‘Master Chef’. Pierwszy dzień wizyty zakończył się dyskusją na temat migracji, najpierw w zespołach międzynarodowych, a następnie na forum. Uczniowie poruszali wiele trudnych zagadnień związanych z problemami migracyjnymi, wymieniali się spostrzeżeniami, wyrażali swoje opinie czy nawiązywali do obecnie panującej sytuacji związanej z uchodźcami z Ukrainy - podkreśla Joanna Pełka, szkolna koordynatorka projektu realizowanego w ramach programu Erasmus+.
Zagraniczni partnerzy wraz z uczniami i nauczycielami leszczyńskiej szkoły udali się również na wycieczkę do Wrocławia, gdzie podziwiali średniowieczną starówkę. Jak dodaje Joanna Pełka, mogli również na chwilę przenieść się w inną rzeczywistość i inny czas, oglądając relikt dziewiętnastowiecznej kultury masowej - Panoramę Racławicką, czy też odkryć miejsce, w którym multimedia, interaktywne instalacje i technologie ukazują potencja wody tkwiący w miastach, głębinach, atmosferze, a także w ludzkim ciele zwiedzając Hydropolis - jedyne w Polsce centrum wiedzy o wodzie.
W kolejnym projektowym dniu młodzież udała się na warsztaty kulinarne w języku angielskim z cukiernictwa w The Kitchen Studio Kulinarne w Poznaniu. Poprowadził je Michał Doroszkiewicz, Mistrz Świata (2002) i Polski Młodych Cukierników (2001), zdobywca III miejsca na Lodowym Pucharze Świata w Rimini (2014), brązowy medalista na Mistrzostwach Świata w Lodziarstwie w Szanghaju (2015) oraz w Erfurcie (2008, 2012). Dzień później wszyscy uczestnicy wymiany zorganizowali konkurs ‘Master Chef’. Uczniowie w zespołach międzynarodowych tworzyli własne przepisy na przystawkę, danie główne i deser oraz tworzyli historię swojego dania.
- Była to dla wszystkich prawdziwa uczta kulinarna pod okiem utalentowanego trenera profesjonalistów, młodych cukierników oraz uczniów szkół cukierniczych, przygotowującego ich na konkursy krajowe i międzynarodowe, a także jurora krajowych i międzynarodowych imprez cukierniczych. Uczniowie poznali tajniki podstaw cukiernictwa, a następnie w zespołach przygotowywali sernik z białą czekoladą, piernik z gruszkami oraz szarlotkę z kruszonką. Pan Michał z pokazał gościom, jak można tworzyć pyszne cuda rozpieszczające smakiem i wyglądem - zdradza koordynatorka projektu.
Wrażenia z pewnością pozostaną w głowach młodych ludzi na długo.
- Program Erasmus+ pomaga uczniom być otwartym i gościnnym dla innych kultur, wzmacnia poczucie wspólnoty, inspiruje do doceniania różnorodności Unii Europejskiej, nawiązywania nowych przyjaźni i nauki nowych języków. Wierzę, że programy unijne Erasmus+ pomogą uczniom wyzbyć się uprzedzeń i mniej obawiać się różnic, ponieważ różnice jest istotne, inspirujące. Dlatego ważne jest aby podróżować, być otwartym na innych ludzi i mieć świadomość, że cytując J. K. Rowling „chociaż pochodzimy z różnych krajów i mówimy różnymi językami, nasze serca biją jednym rytmem” – kończy Joanna Pełka.
Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?