Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Odczaruj kanapki! Łatwe pomysły na zdrowe drugie śniadanie do szkoły. Sprawdź nasze podpowiedzi!

Agnieszka Aulich
Agnieszka Aulich
Dzieci lubią, żeby było kolorowo. Niby zwykła kanapka, a wygląda bardziej zachęcająco!
Dzieci lubią, żeby było kolorowo. Niby zwykła kanapka, a wygląda bardziej zachęcająco! Pexels
Drugie śniadanie nie musi być nudą. Nie poddajemy się. Przekąski na drugie śniadanie dodadzą dzieciom energii i urozmaicą szkolne życie. Zobaczcie nasze podpowiedzi na proste i zdrowe przekąski dla dzieci (i dla nas). Drugie śniadanie nie musi być nudne.

Spis treści

W jaki sposób włączyć warzywa i owoce do drugiego śniadania?

Odczaruj kanapki!

Najbardziej pożywna kanapka to taka, która zawiera wysokiej jakości pieczywo (najlepiej pełnoziarniste), źródło białka, zdrowy tłuszcz i warzywa.

Zima to idealny czas, aby wypróbować nowe połączenia smakowe z wykorzystaniem sezonowych warzyw.

Postaw na domowe pasty - to wcale nie jest trudne ani drogie!

W kilka minut zrobimy warzywne, aromatyczne pasty kanapkowe, np. ze słonecznika, czerwonej fasoli lub ciecierzycy (domowy hummus). Strączki są dostępne przez cały rok, a przy tym doskonale sprawdzają się jako sycący element oraz źródło białka w drugim śniadaniu. Tak przygotowane pasty można przechowywać w lodówce (w szczelnie zamkniętym pojemniku) nawet 3-4 dni. 

– Szykując kanapkę, warto wziąć pod uwagę, po jakim czasie zostanie zjedzona i jak ją zapakujemy. Najlepiej, aby po kilku godzinach sałata pozostała chrupiąca, podobnie jak pieczywo. Unikajmy więc dodawania mokrych warzyw, np. pomidora, a zielone liście dobrze osuszmy za pomocą ręcznika papierowego lub wirówki do sałaty – wyjaśnia Katarzyna Błażejewska-Stuhr, dietetyczka kliniczna.

Coś do pochrupania

O ile do jedzenia owoców zwykle nie trzeba długo namawiać, z warzywami jest nieco trudniej. Ale i na to znajdzie się sposób!

Urozmaicajmy śniadaniowe przekąski i zadbajmy o to, aby obok warzywnej kanapki, placuszków lub muffinków w śniadaniówce znalazły się jednocześnie owoce, orzechy lub pokrojone w słupki warzywa – marchew, kalarepka, rzodkiewka czy ogórek.

Proponujmy dzieciom także cykorię, kiszonego ogórka albo pół papryki. Chrupiąca przekąska pomoże rozładować stres i będzie szybką, zdrową opcją na doładowanie energii w czasie krótkich przerw między lekcjami.

Dzieci przyzwyczają się do tego, że spożywają sporo warzyw i przynajmniej jedną porcję owoców. To mogą być trzy śliwki, jedno jabłko lub gruszka, jak też kilka suszonych moreli bądź śliwek. A do tego koniecznie garstka orzechów lub pestek - dzięki temu zadbamy o odpowiednie odżywienie mózgu naszych pociech.

Kolorowe bułeczki

Na drugie śniadanie zamiast kanapek możemy przygotować wytrawne muffiny z dużą ilością warzyw. Jak?

Do słonego ciasta dodajmy rozdrobniony w malakserze szpinak lub bazylię, dzięki czemu babeczki nabiorą wspaniałej, zielonej barwy. Dzięki przyprawom (np. czosnek, sól, pieprz) szpinakowy posmak nie powinien stanowić dla dzieci problemu, a organizmowi zostanie dostarczona spora ilość kwasu foliowego i witamin (K, A ,E i C).

Bułeczki przygotowuje się również w wersji na słodko, sporządzając je m.in. z mąki orkiszowej, ale z dodatkiem owoców, dosładzając erytrytolem.

Na poranny domowy lub szkolny posiłek świetnie sprawdzą się też wszelkiego rodzaju placuszki - czy to na słodko, czy na słono. – Podobnie jak w przypadku muffinek, do gęstego ciasta na racuchy dodajmy warzywa (np. kukurydzę, cukinię, pieczoną dynię) albo owoce (maliny, małe kawałki jabłka bądź gruszki) i w kilka minut usmażymy puszyste placuszki.

Pomysł na najlepsze śniadanie do szkoły

Najlepsze śniadanie do szkoły - to przygotowywane w domu. Wystarczy kilka małych pojemniczków.

Do jednego dajemy pokrojone owoce, warzywa lub strączki. Pomysł? Może to być ugotowana w lekko osolonej wodzie fasolka lub cieciorka, które dzieci zjedzą jako przekąskę. warzywa można posypać wędzoną papryką albo skropić olejem i chwilę podpiec w piekarniku - wtedy są bardziej chrupiące. Aby było ekonomicznie, gotuje się dużą porcję strączków, część odkłada się na przekąski dla dzieci, kolejną część dodaje np. do sałatki, a resztę dosypuje do zupy bądź miksuję na pastę.

Do drugiego pudełka - bakalie, a w kolejnym pudełku - kanapka. Mamy zestaw idealny: smaczny, zdrowy i zachęcający dla dziecka.

Zrobienie takich pożywnych przegryzek wbrew pozorom nie zajmuje wiele czasu i jest niedrogie.

Przemysław Czarnek krok po kroku wyjaśnia dotacje dla fundacji i szkół

od 16 lat

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na leszno.naszemiasto.pl Nasze Miasto