2 z 7
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![„Nastawić na smak dużo włoszczyzny, dwie pieczone cebule, 5...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/5f/9a/61b7352e0cd6c_o_large.jpg)
fot. unsplash.com
Oto przepisy na wigilię z książki kucharskiej z 1910 r. Karp smażony, krem ponczowy i barszcz czerwony z uszkami
Barszcz wigilijny
„Nastawić na smak dużo włoszczyzny, dwie pieczone cebule, 5 dkg grzybów suszonych i kilka buraków ćwikłowych. Gdy smak nagotowany, zalać go barszczem, wrzucić poszatkowane drobno buraki, zaprawić rumianą zaprażką z dużej łyżki masła z mąką, zagotować, posolić i dodać cukru do smaku. Do wazy włożyć osobno ugotowane na wodzie uszka z grzybków”.