Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przydomowe wędzarnie: Coraz więcej osób stawia na własnoręcznie przygotowane wędliny

Krzysztof Tura
Przydomowe wędzarnie, zarówno te kupione jak i zrobione samemu stają się coraz bardziej popularne wśród mieszkańców całej Wielkopolski.
Przydomowe wędzarnie, zarówno te kupione jak i zrobione samemu stają się coraz bardziej popularne wśród mieszkańców całej Wielkopolski. Krzysztof Tura
Z roku na rok zwiększa się liczba osób, które decydują się wyrabiać własne wędliny i przydomowe wędzarnie. Dzięki szerokiemu dostępowi do internetu spowodował, że wiedza na temat domowego wytwórstwa, stałą się dostępna dla każdego chętnego.

Można je stawiać w ogródkach przy domu i na działce letniskowej. Przydomowe wędzarnie, zarówno te kupione jak i zrobione samemu stają się coraz bardziej popularne wśród mieszkańców całej Wielkopolski.

- Jeżeli mam kupić w sklepie wędliny, które są robione taśmowo, to ja już wolę zrobić je samemu. Wystarczy odrobinę chęci i wiedza, która jest dostępna na setkach stron internetowych - mówi Henryk, który ma działkę na poznańskim Marlewie. - Wędzarnie wykonałem samodzielnie i jestem dumny z niej jak i z pysznych kiełbas i szynek, które w nich robię.

W internecie można znaleźć dokładne przepisy na wytworzenie każdego rodzaju wędlin. Często oprócz zwykłych informacji oraz przepisu, dostępne są również opinie i wskazówki bardziej doświadczonych internautów. A korzyści z własnoręcznego przygotowania są ogromne, od świadomości co dokładnie jemy po wyeliminowanie szkodliwych konserwantów. Przy odrobinie wprawy i dobrych chęci, samodzielne wytwarzanie jedzenia jest proste i szybkie.

Koszt wybudowania małej przydomowej wędzarni, to w zależności od użytych materiałów, zaczyna się od kilkuset złotych. Osoby, które zdecydowały się na taką inwestycję zwracają uwagę, że samodzielnie uwędzone wędliny są nieporównywalnie lepsze od kupnych.

- Wędzenie we własnym ogrodzie to świetny sposób na spędzenie wolnego czasu. Potem pozostaje tylko uczta z własnoręcznie uwędzonych wędlin - dodaje Henryk.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Co dalej z limitami płatności gotówką?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poznan.naszemiasto.pl Nasze Miasto