Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Fermentowane ziarna soi to drugi po tofu podstawowy...
fot. Chelsea London Phillips/unsplash.com

Egzotyczne produkty i potrawy, które są zdrowe i warte spróbowania. Zobacz, czy je znasz! Sprawdź, dlaczego warto jeść okrę czy tempeh

Tempeh

Fermentowane ziarna soi to drugi po tofu podstawowy tradycyjny przetwór z tych nasion, pochodzący z Jawy. Nasiona są obłuszczane i fermentowane z udziałem pleśni Rhizopus oligosporus, która zamienia je w zwarty blok i zwiększa strawność białek i przyswajalność składników mineralnych. Tempeh zawiera ok. 20 g białka w 100 g (tofu jest „serem” uzyskanym z mleczka sojowego i ma go niespełna 8 g) – tyle, co chude mięso. Można go przetwarzać w ten sam sposób, m.in. wędzić, marynować czy smażyć.

Obecnie dostępny jest głównie tempeh polski (jego produkcją zajął się właśnie czołowy przetwórca soi) oraz czeski; można też kupić składniki do samodzielnego wytwarzania tego produktu.

Zobacz również

Industria zabiera siedmiu juniorów do Kalisza. Jest oświadczenie kieleckiego klubu

Industria zabiera siedmiu juniorów do Kalisza. Jest oświadczenie kieleckiego klubu

Wodny plac zabaw nad zalewem na Borkach w Radomiu gotowy. Kiedy otwarcie? [ZDJĘCIA]

Wodny plac zabaw nad zalewem na Borkach w Radomiu gotowy. Kiedy otwarcie? [ZDJĘCIA]

Polecamy

Sto lat temu wprowadzono polską złotówkę. Jak zmieniała się waluta przez lata?

Sto lat temu wprowadzono polską złotówkę. Jak zmieniała się waluta przez lata?

Kradli towar z palet przed marketem. Zatrzymanym Gruzinom grozi surowa kara

Z OSTATNIEJ CHWILI
Kradli towar z palet przed marketem. Zatrzymanym Gruzinom grozi surowa kara

Śląskie atrakcje zamkowe: Od walk rycerskich po skarby pradziejów

Śląskie atrakcje zamkowe: Od walk rycerskich po skarby pradziejów