4 z 11
Poprzednie
Następne
W Lesznie i regionie powstaje wiele smacznych produktów, które są znane w całym kraju, a nawet poza granicami. Znacie je? Lubicie? [ZDJĘCIA]
Masło gostyńskie i inne przetwory mleczne
Spółdzielnia Mleczarska w Gostyniu została założona w czerwcu 1889 roku, w 1979 roku uruchomiono Kondensownię i Proszkownię Mleka. Obecnie zakład wyposażony jest w nowoczesne linie do produkcji mleka zagęszczonego niesłodzonego i słodzonego w opakowaniach kartonowych i puszkach, mleka zagęszczonego niesłodzonego light, mleka smakowego w tubach, śmietanek UHT, mleka UHT, masła, mleka w proszku odtłuszczonego granulowanego, serów dojrzewających oraz produktów świeżych, tj. mleko pasteryzowane i maślanka. Nowoczesne linie do aseptycznego konfekcjonowania produktów, pozwalają na zastosowanie opakowań kartonowych o zróżnicowanej gramaturze oraz opakowań kartonowych w formie wielopaków.