Grupa spędziła tydzień mieście Scordia, w prowincji Katania. Uczniowie realizowali zadania projektowe, a także kosztowali lokalnych dań.
Powitanie z pomarańczami
- Poznawali nie tylko tajniki diety śródziemnomorskiej, ale także kulturę, obyczaje kraju oraz warunki nauki w szkole włoskiej - podsumowuje Joanna Pełka, nauczycielka w Zespole Szkół nr 4 w Lesznie i szkolna koordynator wyjazdów ramach projektu Erasmus+.
Pobyt w Scordii rozpoczął się od wizyty w szkole, gdzie przedstawiciele wszystkich szkól partnerskich zostali oficjalnie powitani przez dyrekcję oraz koordynatora projektu, obejrzeli prezentację o Sycylii oraz kosztowali swojskich pomarańczy i typowych sycylijskich przekąsek. Kolejnego dnia uczestnicy wymiany wyruszyli do Fabryki wina Gulfi, zwiedzając budynek i poznając proces produkcji wina. W dalszej części dnia zwiedzali 3 muzea, w których eksponatami były m.in. przedmioty, którymi dawniej posługiwano się wyrabiając np. oliwę.
Niezapomniane wrażenia
Następny dzień uczniowie i nauczyciele ZS4 w Lesznie rozpoczęli od zwiedzania wulkanu Etna, obserwując cudowne widoki z góry wulkanu. Kolejną atrakcją tego dnia było zwiedzanie miasta Taormina, słynnego amfiteatru położonego w cieniu wulkanu Etna oraz fabryki miodu Zafferano.
Konkurs "Master Chef" i wiele innych atrakcji
Kolejne dni pobytu na Sycylii upłynęły równie atrakcyjnie, gwarantując moc niezapomnianych atrakcji. Uczniowie mieli okazję uczestniczyć m.in. w konkursie gotowania "Master Chef".
Konto Amazon zagrożone? Pismak przeciwko oszustom
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?